Blogi: Kelan kepeät kiemurat - Kelasto-rajapinta auki

Kelan keräämät keskeiset tilastot ovat julkisia ja avoimia kaikille. Kerrankin on onnistuttu käyttäjäystävälliseen, helposti sisäistettävään ja luettavaan dataan, jonka rajapinta ei vaadi koodarin taitoja tietojen ulos saamiseksi. Sairaanhoitomaksut ovat merkittäviä kulueriä kunnan taloudessa. Vertaillaan maksuja sairaanhoitopiirien mukaan sekä tarkemmin kunnallisesti Pohjois-Savon osalta. Mutta miten tämä tehtiin.

Ensimmäiseksi suunnataan Kelan tilastotietokantaan Kelasto, jonne on koottu sosiaaliturvan aineistoja https://www.kela.fi/kelasto. Aineistojen kategoriointi on onnistunut, suoraviivaista ja selkeää. Valitaan aineisto ja mennään itse tietokantaan.

Kelan kepeät kiemurat, Kelasto-rajapinta auki

Lähde: http://raportit.kela.fi/ (2.2.2021)


Visuaalisesti tietokanta ei hivele silmiä, mutta eipä se ole sen tarkoitus. Selkeys korostuu jälleen: valitse muuttujat, muokkaa raportin asetuksia ja luo raportti, tai katso mitä muita aihekenttään liittyviä aineistoja on. Kuulostaa liian hyvälle, joten kompastuskivi toki löytyy. Valintojen määrä on rajattu 10 000 kappaleeseen. Tämän saa kierrettyä ottamalla aineistot osissa, vaatii hieman lisätyötä. Tai tietty tarkentamalla muuttujia.

Kelan kepeät kiemurat, Kelasto-rajapinta auki

Lähde: http://raportit.kela.fi/ (2.2.2021)


Raportin asetuksissa on valinnan varaa, uskoisin että jokaiselle löytyy näillä asetuksilla toivotunlainen aineisto. Huomion arvoista on, että alueista saa ID numerot päälle tai pois. Tämä helpottaa tietojen yhdistelyä huomattavasti eri aineistojen välillä. Lisäksi tietokanta ilmoittaa, mikäli olet tekemässä epärelevantteja valintoja.

Kelan kepeät kiemurat, Kelasto-rajapinta auki

Lähde: http://raportit.kela.fi/ (2.2.2021)

Raportin esitysmuoto on rajattu: PDF, Excel tai näytä ruudulla. Viimeisimmän kautta saadaan automatisoitua tietojen päivitys URL-linkin kautta. Helppoa ja selkeää, sitten vain visualisoidaan tai käytetään halutulla tavalla.

Sairaanhoitomaksut-raportti

Teimme visualisoinnin Microsoft Power BI -ohjelmalla, joka on pitänyt kärkisijaa esim. Gartnerin analyysitutkimuksissa useamman vuoden. Ohjelmasta on saatavana ilmainen Desktop versio, jolla visuaalit luodaan ja tietomallit rakennetaan. Nämä voidaan julkaista web-pohjaiseen Serviceen, jossa ilmaisversiollakin saa jotain tehtyä. Power BI Pro-lisenssi antaa lisää mahdollisuuksia, eikä sen hinta päätä huimaa, alle 10€/kk https://powerbi.microsoft.com/en-us/pricing/

Kelaston aineistot otettiin staattisena, sillä jos tietokannassa tapahtuu muutoksia (näitä usein tehdään tarkoituksella tai ei), niin raportti ei toimi enää toivotusti. Näin ollen aineisto rajautuu vuosiin 2018-2020. Tältäkin ajanjaksolta voidaan nähdä trendimuutoksia kustannuksiin. Sairaanhoitopiirien vertailu antaa osviittaa jakautumisesta, toki tässä olisi voinut käyttää väestöpohjaan pohjautuvaa vertailua lisäksi. Kuntatasolle vietiin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alue.
Raportti löytyy täältä.
Mielenkiintoisia raportinlukuhetkiä!

Teksti: Jaana Konttinen, tutkimusasiantuntija, Savonia AMK, jaana.konttinen@savonia.fi